Perekoer – lastega pere koer

Milline koer sobib lastega perre?

Kirjutasin kunagi Maalehele mõned koertega seotud lood. Üks neist oli perekoertest: kes on perekoer ja milline koer sobib lastega perre? Kui see lugu lühidalt kokku võtta, siis ma soovitan oma perele koera valima hakates alati pöörata tähelepanu, milline on olnud ühe või teise koeratõu algne otstarve? See on pinnas, millest võrsunud omadused on seda tõugu koertes tänapäevani vastu pidanud. Algse otstarbe järgi saab koeratõud jagada viide gruppi: karjavalvekoerad, karja ajavad koerad, jahikoerad, kelgukoerad ja seltsikoerad.  Neist esimesel on tugev valveinstinkt, teisel natuke nõrgem. Jahikoertel on valveinstinkt juba väike. Tõsi küll, jahikoerte tõuge on omakorda väga palju ja erinevaid, nii on täiesti erinevate iseloomuomadustega näiteks saaki jälitavad koerad ja lastud linde veest välja toovad koerad. Osa koeri on väga energilised, teised rahulikumad. Osad on tugeva valve- ja kaitseinstinktiga, teised on kõigiga sõbrad. Lastega perre, eriti kui pere on algajad koeraomanikud, soovitan ma võtta võimalikult rahuliku ja sõbraliku iseloomuga koera.

http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/tarbija/perekoer-peab-lastega-sobima?id=44146519